28-07-13

Simpele gerechtjes

image.jpg

Ik ben helemaal geen keukenprinses, dus mij zal je nooit zien met een ingewikkeld kookboek of iets dergelijk. Maar het is wel plezant om iets te maken van eigen kweek. In mijn kruidentuintje staat een struik met rode besjes, aalbesjes om correct te zijn. Jaren geleden, toen ik nog in Brussel werkte, kocht ik er een stekje en intussen is het al uitgegroeid tot een grote struik. Het eerste jaar had ik één trosje die weliswaar op een dag gepikt werd door de vogels. Intussen ben ik geleerd en span ik een net over m'n oogst. En zo haalde ik vorige woensdag de buit binnen : netto 850 gram besjes ! Donderdagavond, na een goeie toer hardlopen begon ik aan mijn eigen primeur : confituur maken ! Een klein beetje water, 850 gram besjes en 850 gram suiker en roeren maar. Al doende leert men, want toen ik even het recept op mijn iPad controleerde kookte de pot even over met als resultaat dat ik het fornuis nadien hevig diende te schrobben. Maar allé, de lekkernij bracht 4,5 potjes confituur op en al zeg ik het zelf : Ze is héérlijk !

dagelijks,receptdagelijks,receptdagelijks,recept

 

 

 

 

 

Nu we geleerd zijn gaan we naar les 2 want gisteren kreeg ik wat rabarber uit de tuin van mijn schoonvader. Nee, geen confituur deze keer, maar rabarbermoes voor bij de worst met aardappelen morgenavond. Was de rabarber en snij ze in kleine stukjes. Kook ze vervolgens in een pot met een bodempje water, voeg suiker naar wens toe en roeren maar. Deze keer ben ik wijs genoeg bij de pot gebleven, want het aangebrandsel van de confituur is er nog niet helemaall af... En bij het koken, hoort het proeven en ze smaakt net als de confituur heerlijk. Zo, twee goedkope receptjes en als ik het kan, dan kan jij het zeker :-)

dagelijks,receptdagelijks,recept

18:15 Gepost door Maya in Dagelijkse Sleur | Permalink | Commentaren (6) | Tags: dagelijks, recept |  Facebook |

Commentaren

geen keukenprinses ? ..

met een beetje oefenen allicht wel

groeten

Gepost door: willy | 28-07-13

Leuke receptjes, heb dat vroeger ook gemaakt met vruchten uit de tuin, leuk toch?! En wat is heerlijker?

Gepost door: Joke | 28-07-13

Ik ben ook allesbehalve een keukenprinses, maar toch maakte ik al vaker jam ( zoals wij confituur noemen hehe)..van de bramen waarvan wij een struik in de tuin hadden. Hádden inderdaad, want die struik is door vriendlief vakkundig om zeep geholpen toen ie een motorstalling achter in de tuin maakte. Jammer hoor..want we hadden daar echt veel vruchten van..en het was een doornloze struik, dus lekker makkelijk plukken. Aalbesjes zijn zo ongeveer het enige fruit dat ik niet lekker vind..te zuur! Ik geef ze zelfs weg als ik er op m'n wafel of ander gebak per ongeluk heb hehe.
Rabarber vind ik dan weer heerlijk, maar het is inderdaad al wél lang geleden dat ik dat nog eens at..moet ik weer eens doen!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 28-07-13

Wat een lekkernijen, Maaike !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 28-07-13

Maaike, een goede raad voor je rabarbermoes: Rabarber was je en doe die in een pot. Er hoeft geen water bij, het water van het wassen is al voldoende. Zet het vuur laag en laat met een deksel erop zachtjes koken tot de stukken zacht zijn. Ondertussen er niet in roeren. Heb je teveel vocht dan giet je die zoveel mogelijk af ,je hebt dan minder oxaalzuur. Daarna de nodige suiker (volgens smaak) toevoegen. Proberen maar !

Gepost door: magda | 30-07-13

Niks lijkt mij leuker dan eigen kweek bereiden.

Gepost door: pieterbie | 15-08-13

De commentaren zijn gesloten.