23-12-11

December : 6 schildpadjes

Turtel 2.jpgTijd voor wel heel originele beestjes ! Namelijk Griekse schildpadjes oftewel "testudo hermanni".  Arnaud heeft er maar liefst 6 gehad.  Vandaag heeft hij er nog vier (Mike, Raf, Jos en Marcel).  Zijn voormalige vriendin Sylvia waarmee hij nog steeds bevriend is, heeft de andere twee (Donna en Leo) in huis genomen.  Mike en Donna zijn geboren in 2008 en de andere in 2009.  Arnaud houdt dan ook een tabel bij van hun gewicht in grammen en hun afmetingen. 

Ze eten vooral "onkruid" zoals paardeploemen, klavertjes en netels.  Maar daarnaast lusten ze ook witloof, worteltjes, gedroogd sla en tomaat.  Arnaud legt bij hen ook een sepiaschelpje omdat deze veel calcium bevat voor hun schild.  Uiteraard wordt er ook altijd drinkwater voorzien.  En tenslotte een plonsbadje zodat ze zch kunnen afkoelen, wanneer het te warm zou zijn. 

's Zomers lopen ze vooral binnen.  Ze zitten dan in een mini-serre die je onderaan op de foto kan zien.  Buiten staat een terrarium (zie foto met tralie vanboven).  's Winters houden ze hun winterslaap.  Dan kruipen ze diep onder de grond.  Toen Arnaud me midden november deze mail stuurde zat er al een schildpad onder de grond.  De anderen zouden stilletjes volgen.

Vanaf nu zitten de schildpadjes vrijwel constant in het buitenterrarium.  Ze mogen ook af en toe eens loslopen in de tuin als baasje Arnaud thuis is.  Als ze klein zijn, zijn ze immers een potentiële prooi voor vogels en katten.  Maar eenmaal groot kunnen ze tot 30 cm worden !  Zijn ze niet snoezig !!!

Oproep : Mijn wachtlijstje is op, dus als je een plezant diertje hebt om deze in januari te laten verschijnen, 't is 't moment om een mailtje met tweetal fotootjes te sturen naar mayawandelt@gmail.com.  Intussen wens ik iedereen een fijne kerst toe !

dierendierendieren

 

 

 

 

 

13:20 Gepost door Maya in Dier van de maand | Permalink | Commentaren (2) | Tags: dieren |  Facebook |

Commentaren

Hey..zo eentje hadden wij vroeger thuis ook..we noemden hem Kareltje..maar op een gegeven moment, nadat we hem al jaaaaren hadden, bleek het een karolientje te zijn..want ze legde een paar eieren! Die zijn nooit uitgekomen hoor..en het bleek een laatste wanhoopsdaad van karolientje..niet veel later stierf ze.
Zo bij elkaar zien ze er wel heel schattig uit hè!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 23-12-11

Wat leuk, 't is een keer iets anders dan honden en poezen.
De foto's zijn een beetje klein om echt genietbaar te zijn.

Gepost door: pieterbie | 24-12-11

De commentaren zijn gesloten.