07-06-08

1ste Brugge-Boekhoute-Brugge : 100 km

Brugge-Boekhoute.jpgGisterenavond omstreeks 18u werd het startsein gegeven voor de 1ste 100 Brugge-Boekhoute-Brugge, een verbroederingsorganisatie van De Brugsche Globetrotters en De Trekvogels Boekhoute. Joost en ik vertrokken met een 200-tal wandelaars het onbekende avontuur in.  Het werd al vlug duidelijk dat de weergoden ons niet gunstig gezind zouden zijn, want de regen leek nooit op te houden.  Na de eerste controle in Moerkerke kreeg ik last van buikkrampen die steeds erger werden.  De controlepost in Strobrugge kwam net op tijd, anders had ik steevast in m'n broek gedaan :-).  Nog nooit meegemaakt !  Gelukkig was nadien alles terug o.k. en trokken we verder naar Sint-Laureins.  De controlepost lag in een schooltje waar Joost nog familiefeesten had met z'n voormalige vriendin.  We kregen er een meloen en trokken verder naar Bentille.  Het miezelen hield maar niet op en het nachtgordijn rustte nu volledig over ons.  Betonnen banen volgden betonnen banen op en de pijltjes waren sinds Sint-Laureins geel geworden omdat Boekhoute hier instond voor het parcours.  Om 2u17 kwamen we Boekhoute binnen (zie foto 2) en hadden we 'bagagerust'.  Verse droge sokjes en dito t-shirt waren best noodzakelijk en zo begonnen we onze terugtocht naar Brugge.  We deden praktisch dezelfde controlerusten aan, maar er waren ook 2 vliegende controles (zie foto 3 en 8), wat ik best wel een goed idee vind om zeuren tegen te gaan.  Na Lansdijk volgde terug Bentille, Sint-Laureins en Strobrugge.  Het stuk tussen Strobrugge (foto 5, 6 en 7) en Moerkerke van 11,2 km was een echte kilometervreter, want dit stuk liep eindeloos rechtdoor naast het kanaal.  Achteraf hoorde ik van een andere wandelaar dat hier de meeste opgevers waren.  Om 11u11 bereikten we de controlepost van Moerkerke, reeds 85,6 km ver.  Intussen was het eindelijk (!) opgehouden met miezelen en we trokken naar Sijsele.  De laatste controle op 92,3 km bevond zich in VZW 't Keunekot.  We kregen een gratis Brugsche Zot in een onsmakelijk wit bekertje geserveerd en een stukje sinaasappel.  De laatste kilometers trokken naar het domein van de Sint-Trudoabdij te Male en de villawijken van Sint-Kruis en Male.  Deze waren er echt teveel aan !  Kronkelen doorheen straten die (mede omdat m'n grootmoeder er woont) we op onze duim kennen.  Stipt om 14u kwamen we aan en kregen we een gratis t-shirt, een stripverhaal en een fles Augustijn.  Van de 200 wandelaars gaven er 40 op, het parcours was redelijk eentonig, maar kritiek geven is gemakkelijk natuurlijk, maar de wandelclubs hebben alles tot een goed einde gebracht en zulks organisatie vergt ongetwijfeld bloed, zweet en tranen, waarvoor "chapeau" !  Dit was alleen een beetje wat men noemt een "kilometervretertocht". 

Br-Bh-5.jpgBr-Bh-14.jpgBr-Bh-18.jpg

 

 

 

Br-Bh-26.jpgBr-Bh-33.jpgBr-Bh-35.jpg

 

 

 

Br-Bh-36.jpgBr-Bh-37.jpgBr-Bh-54.jpg

19:57 Gepost door Maya in Wandelen | Permalink | Commentaren (17) | Tags: wandelen |  Facebook |

Commentaren

Wat was ik er graag bij geweest Andere (overigens ook prettige) dingen weerhielden me ervan om aan deze tocht deel te nemen. Daarom keek ik al uit naar verslaggeving over deze tocht.
Je bent de eerste. En ik verander mijn mening niet: Ik was er graag bij geweest.

Gepost door: G.U.Y. | 07-06-08

bewondering Ik wou vrijdagavond naar het loopcriterium fietsen in Zandvoorde. Maar gezien de pletsende regen bleef ik maar lekker droog thuis.
Ik zou mij moeten schamen.

Gepost door: pieterbie | 08-06-08

Hey!
Bedankt voor je bezoekje aan m'n blog ;-)
Jij bent precies een zeer sportief persoontje, daar doe ik mijn pet voor af!!
Groetjes,
Mieneke

Gepost door: Mieneke | 08-06-08

Dat is nu wat ik nadelig vind aan georganiseerde tochten: de villawijken die je er altijd bijkrijgt. En wat het parcours betrefd: van een eerste tocht kunnen de organisaties veel leren en bijschaven waar het moet voor volgende jaren. Proficiat met zo'n puike prestatie alweer. Wij bleven lekker thuis: door het raam naar de regen kijken :-)

Gepost door: Caroline | 08-06-08

zo'n lange afstand en dan dat rotweer. ik moet je bewonderen
Voorlopig zit wandelen er nog niet in (voet probleem).we Hopen in Juli weer te starten

Gepost door: ERIK | 08-06-08

Ik was er ook bij , daar in Sint-Kruis Ik was er ook bij daar in Sint-Kruis voor de eerste uitgave van Brugge-Boekhoute-Brugge.Alles heeft zijn charmes, nu was het weer wel voor velen een spelbreker en voor de organisatie mocht het wel droog geweest zijn maar aan de weergoden kunnen we niets doen.De doop van deze tocht is gedaan, en een puike prestatie om met twee wandelclubs dit tot een goed einde te brengen,met de eentonige lange straten en het uitzicht, daar is het zo, iedere streek is anders en heeft zijn charmes, het landschap kan men niet veranderen,maar ik ben zeker van na een tijdje zal het wel wennen, ik heb er persoonlijk een vlugge tocht van gemaakt en was binnen om 07.30 Zaterdagochtend.Mooi verhaal Maaike, en hopelijk volgende Vrijdag beter weer met de mega-sloebertocht in Zingem, maar de sloeber zal wel alles goed maken.

Gepost door: Ludo Depoortere | 08-06-08

wat een kanjers en doorzetters zijn jullie allemaal die het uitliepen.
Die regen zeg... wat een verschil met hier op zo weinig afstand eigenlijk. Vrijdag werd het 27 graden (te warm om te lopen, dan heb je dat weer en volop zon), de nacht en de zaterdag bewolkt maar droog.
Want als het helder was dan heb je een prachtige zonsondergang en opkomst. Dat heb je nu gemist en je had het wel verdiend natuurlijk!
Toppie hoor, geniet van een heerlijke zondag....

Gepost door: ank | 08-06-08

Dank voor het gezelschap Dank voor je gezelschap tijdens deze lange saaie en regenachtige 100km-tocht!

Fotoverslag:
http://wandelen.fantasie.be?p=20080606

Gepost door: Joost | 08-06-08

Kl.......... weer Wij hebben vrijdag & zaterdag veel wandelaars gezien hier op Male. Gelukkig waren die buikkrampen rap gedaan want met zo'n vuil weer heb je wel andere dingen aan je hoofd. Proficiat.

P.S.:Ik zal weer tijd hebben om je blog te lezen. Had geen tijd omdat ik bezig was met het ABVV (syndicale verkiezingen) en mijn website : http://www.yagosdlrp.be ;)

Gepost door: Yago | 08-06-08

Regen Ja, je moet het maar zien zitten om door de regen te stappen en dan nog zo een afstand van 100 km. Ik vind dit echt chique!

Gepost door: Ambigirl | 08-06-08

HAllo En nu is het mooi wandelweer se
Geniet ervan
groetjes Ninne

Gepost door: Ninne | 09-06-08

succes! Aan ıedereen dıe vrıjdag stapt : Veel succes op de mega-sloeber. Ik zal er nıet bıj kunnen zıjn.

Gepost door: maaıke | 09-06-08

lange 100km Proficiat maaike en ook aan uw broer Joost voor het volharden in de regen van deze vrij saaie 100km tocht. Ik had er zo naar uit gekeken, een heel verschil met vorige week in de Hollenmarsch in Bodefeld Duitsland. Dat het een vlakke omloop zou worden, dat kan niet anders in deze streek, maar ik verwachtte wel wat minder verharde lange wegen. De bevoorradingen waar we op water en brood werden gezet was voor mij er ietsjes over. Zoveel water van boven en dan ook nog in bekertjes, dat hemelwater kan de organisatie niets aan doen, wel aan de bekertjes water.
Voor mij een tocht om snel te vergeten, en hopelijk wordt het volgend jaar beter. Het is alvast een goed begin en die samenwerking tussen twee clubs, daar mag een voorbeeld aan genomen worden, zo zou het meer moeten gaan.
Tot volgende week op de Sloebertocht en daarna nog een nachtje vlaanderen.
mijn (enkele) foto's zullen eerdaags op picasaweb verschijnen

Gepost door: Smets René | 09-06-08

Maaike, We hebben er de 24 km gestapt, de wandeling op zichzelf was niet zo slecht, de laatste 15 km stapten we dezelfde weg als de 100 km, maar die controleposten lieten veel te wensen over en zeker het keunekot, dat heb ik nog nooit gezien, en inderdaad, op het laatste waren die villa's er echt niet bij nodig.

Gepost door: freddy11 | 10-06-08

mooi wandel weer!

groetjes

Gepost door: jean | 10-06-08

Ik was er ook bij De plechtige doop (met veel water) van een 100 km tocht
Brugge-Boekhoute-Brugge


Wandelen bevordert je gezondheid en conditie. Vooruit met de geit. Met een lange en zwoele zomer in het vooruitzicht kozen we voor deze kilometervreter ingericht door twee clubs – De Brugsche Globetrotters en VVV De Trekvogels Boekhoute – die de lasten en baten verdeelden.

6 juni 2008: op deze feestdag van de Heilige Norbert van Gennep (een zeer gewaardeerde wandelaar in jaren 1100 en overleden in 1134) om 18.00 u werd het startschot gegeven aan wie tijdig aanwezig was, zelf waren we een half uur over tijd wegen het dichtgeslipte verkeer in Brugge en onze aangeboren luiheid.

Dopen gebeurt in onze contreien nog steeds met water. De organisatoren hadden 2 (twee) plateaus eieren naar de daarvoor aangestelde duivels gebracht en de gebeden werden verhoord. Doch ruim 8 (acht) uur motregen was wat veel van het goede, een stevige bui was voldoende geweest.

Ook de bekommernis van de inrichters voor onze conditie was lovenswaardig. De verantwoordelijke diëtist had bij talrijke wandelaars wat overgewicht opgemerkt en het dieet aangepast, in plaats van de gebruikelijke 5000 kcal bevoorrading werd deze beperkt tot 2500.

Enfin, zoals bovenmeld waren we met gezwinde pas, de wind van achter en nattigheid van boven gestart richting Moerkerke, gevolgd door Strobrugge (nl) en Sint-Laureins , Bentille en Lansdijk. De lange rechte banen langs donkere godverlaten wegen in het Meetjesland en het Krekengebied doet een mens nachtdromen, een plots opduikende dinosaurus of beter nog … een zeemeermin...het moet kunnen want de streek was vroeger verbonden met de zee . De garnaalfeesten in Boekhoute herinneren nog aan deze periode.

Boekhoute, een deelgemeente van Assenede en geplakt aan de Nederlandse grens was het keerpunt waar onze bagage gedeponeerd was. De Trekvogels (sympathieke club met wat talibanachtige (sorry) medewerkers) zorgden voor een striptease onder de natte en verkleunde stappers. Het zaaltje was te krap en in de regen zich buiten omkleden was ook niet het van het het. We konden er echter perfect mee leven.

Mislopen is verkeerd, zelfs letterlijk in deze uithoek van van Oost-Vlaanderen dit op een onchristelijk uur, maar het overkwam ons. Een keuze langs een kanaaltje links of rechts maakt een wereld van verschil. Hoewel goed en reflecterend uitgepijld (neen, geen indianen gezien) waren we richting Phlilippine uitgewaaid (de mossels!), een pijnlijke wegcorrectie drong zich op – sacer . . saker..

De terugweg, met dezelfde rustposten doch ander stapparcour beloofde. Het ochtendconcert van onze gevleugelde vrienden lag een octaaf hoger dan op gewone weekdagen, het was tenslotte zaterdag. Des zondags om 4 uur in de morgen moet het hier hemels zijn, voorwaar een aanrader en allen daarheen!

Na 60 km Scheldepolders, doorklieft van dijken en afwateringskanalen en kreken (o.a. de wereldberoemde Boerenkreek), met een plastron van populieren en idyllische hoekjes kwamen we eindelijk aan …de Leopoldsvaart Oost met hetzelfde o zo rustgevend zelfde landschap.

Moerkerke, een burcht in de polders en dan op naar het Keunekot in Sijsele: de bewoonde wereld. Na uren één geweest te zijn met de natuur gaf het je een gevoel alsof er een koude pekelharing over je rug glijdt (u kent dat gevoel waarschijnlijk wel).

Op naar de Sint-Trudoabdij te Male met een rondgang door de binnentuin, het stemt steeds tot mijmeringen. Kriskras door de villawijken van Sint-Kruis en dit ettelijke kilometers deed velen de portefeuille wat dieper in den broekzak steken.

Licht euforisch en op zevenmijlslaarzen vatten we de LAATSTE km aan. De voetbalkantine van Jong Male in de Brieversweg werd plots een hemels oord met bazuinen, cimbalen en harpegespel. Vergeef me enige overdrijving, het was tenslotte ook de feestdag van de Heilige Anna van Sint-Bartholomeüs ( een zeer gewaardeerde wandelaarster in de jaren 1600 en overleden in 1626)

Nu, na ruim 100 km stappen, naar het hectische verkeer van Brugge en ons geliefde Koekelare!

Met vriendelijke groeten,

Erik LalemanGepost door: Erik Laleman | 11-06-08

vrijdag megasloebertocht, maar blijkbaar ben jij er deze keer niet bij ? Ik probeer het nog eens (ondanks de geblesseerde enkel), 'k zie wel hoe ver ik geraak. 't Is voor een goed doel, dus dat motiveert wel enorm (kinderkanker),
allez,
tot een volgende !
groetjes,
thierry

Gepost door: thierry | 11-06-08

De commentaren zijn gesloten.